Refinansiering – slik får du refinansieringslån

I grove trekk, så kan de fleste som har gjeld og som er over 18 år, søke om å få refinansiert gjelden sin. Det finnes en del krav som må oppfylles av søkeren. Disse kravene vil gjerne variere fra bank til bank. Som regel omhandler kravene alder, hvor du bor, og statsborgerskap. I tillegg blir betalingsanmerkninger vurdert. I punktene nedenfor ser vi situasjoner, hvor det kan lønne seg å vurdere å refinansiere.

 • Du har flere dyrere smålån
 • Du ønsker bedre oversikt
 • Du har mange kostnader knyttet til kredittkortgjeld
 • Du trenger et større lån

Hvordan går jeg frem?

Det finnes flere sider på internett, hvor du kan sende søknad om å få refinansiering. Mange sider har samlet linker til ulike banker. Du klikker bare på linken til den banken du ønsker, for å komme rett til søknadsskjema. Om du søker til flere tilbydere, kan du vurdere de opp mot hverandre, for å se hvilket tilbud som passer best for deg. Alternativt kan du kontakte en bank du ønsker å få tilbud av.

Det finnes mange ulike sider, som kan være et nyttige hjelpemiddel for å sammenligne lån. Alt du trenger å gjøre, er å legge inn det beløpet du ønsker å refinansiere, samt antall år du vil bruke på tilbakebetaling. Deretter vil du få opp flere ulike bankers effektive rente, gebyr og månedsbeløp de har på et lånet. Det er flere grunner til hvorfor en låntaker bør undersøke flere tilbydere, og de grunnene ser vi på i listen under:

 • Bankene konkurrerer om kundene, så tilbudene kan være veldig ulike
 • Det koster ingenting å søke
 • Du forplikter deg ikke til noe ved å sende en søknad

Lånehjelp

Du kan starte flere steder for å komme inn i prosessen med å samle smålånene, eller få bedre lånebetingelser gjennom refinansiering. På nettavisen.no har de satset på Lånehjelpen, som gir deg en en oversikt hvor de har sammenlignet flere banker og lånetilbydere. Sammenligningen viser både bankens vilkår, effektiv rente, maksimum lånebeløp, løpetid, totalkostnad og hvert låns fordeler. Starter du her, er veien kort til å sende inn en søknad eller flere.

Har du boliglån, kan det også lønne seg sammenligne vilkårene. Boligmarkedet endrer seg stadig, og noen år kan det endre seg betraktelig. Verdien på en bolig som ble kjøpt for 5 år siden, kan dermed ha en mye høyere verdi i dag, enn verdien som ble satt da lånet ble inngått. Å refinansiere boliglånet, kan dermed føre til at du får en mye bedre rente enn du har på ditt eksisterende lån.

Refinansiering lønner seg

Finansinstitusjonene er lovpålagt å ikke tilby et dårligere eller dyrere lån til låntakeren, enn hva det opprinnelige lånet har ved søketidspunktet. Det vil dermed si at du ikke kan tape på å refinansiere. Du kan i verste fall få et avslag på søknaden din. I tillegg må du huske på at det følger med gebyrer for å bytte bank. Totalt sett bør dermed ikke gebyrene overstige det du vil spare på selve refinansieringen.

 • Det er mange fordeler med å søke om refinansiering
 • Det er enkelt å søke, og det verste som kan skje er at man får avslag på søknaden
 • Man får bedre oversikt over økonomien sin
 • Man kan få bedre renter
 • Man får færre gebyrer ved å samle lånene
 • Søknaden er uforpliktende

Mange ser bort fra muligheten til å refinansiere, fordi de har en eller flere betalingsanmerkninger. Det er lett å tenke at betalingsanmerkninger setter en stopper for alle muligheter til lån. Enkelte banker vil likevel tilby refinansiering. Så ikke la dette stoppe deg fra å søke. Disse bankene krever gjerne at du kan stille bolig eller fritidseiendom som sikkerhet for refinansieringen. Da stilles det som krav at du kan stille minst 15 % egenkapital.

Forbrukslån og kredittkort

Når man refinansierer forbrukslån eller kredittkortgjeld, får man muligheten til å samle flere lån til ett. Det er ofte dyrt å ha mange små lån. I tillegg har gjerne hvert lån månedlige gebyrer. Ved å samle lånene til ett større lån, kutter man gebyrer og får gjerne også bedre rente. En annen fordel er at det blir mye lettere å ha oversikt over økonomien, og ikke minst få kontroll. Refinansiering benyttes også for å få bedre vilkår på eksisterende lån.

Kredittkort kan virke forlokkende, og ved første øyekast ganske ufarlig. Kunden får ofte den første perioden rente- og avdragsfritt. Men når rentene begynner å løpe etter hvert, så er den om regel svært høy. Det blir svært dyrt til slutt. Ønsker du å fjerne kredittkortgjeld, uten å ha muligheten til å tilbakebetale alt på en gang? Da kan refinansiering med et forbrukslån være en god løsning. Forbrukslån har ofte lavere rente, enn kredittkort.

Hvordan komme i gang?

For å komme i gang med en søknad om å få refinansiering, er første bud å sette seg ned og skaffe en oversikt over egen økonomi. Få oversikt over lånene dine; både bolig, bil, kredittkortgjeld, forbrukslån, og om du eventuelt har inkassosaker eller betalingsanmerkninger. Med din nye oversikt, er det bare å starte søket etter det beste tilbudet på refinansiering. Benytt deg av lånekalkulatorer, eller kontakt lånetilbydere du er interessert i tilbud fra, så er du i gang.

Kilde: https://bank.obos.no/privat/laan/refinansiering/