Kan man søke om refinansiering med betalingsanmerkning?

Det kan være svært uheldig å pådra seg en betalingsanmerkning, og det vil vanskeliggjøre en del ting innenfor økonomiske transaksjoner. Allikevel er det kanskje nettopp når du har havnet i denne utfordrende situasjonen at du har størst behov for å få refinansiert smålån og kreditter.

Betalingsanmerkning

En betalingsanmerkning er en anmerkning registrert hos kredittopplysningsbyråene. En slik anmerkning kan meldes inn av Statens innkrevingssentral, forliksrådet, namsmannen, Statens Kartverk, Løsøreregisteret eller et inkassobyrå.

Betalingsanmerkningen blir registrert når en manglende betaling har kommet så langt i prosessen at du har blitt varslet om at det har gått til rettslige skritt.

Når du søker om lån eller kreditt vil banken foreta en kredittsjekk av deg. I denne prosessen vil de da få opplyst at du har en betalingsanmerkning.

Konsekvenser av å ha en betalingsanmerkning

Det er altså når du ikke har gjort opp for deg at du får en betalingsanmerkning. Det betyr at du ikke er så attraktiv å ha som kunde, -alle ønsker jo at deres kunder skal være sikre betalere.

Banker, kredittselskaper, mobilselskaper, forsikringsselskaper, strømselskaper, utleiere er blant de som foretar kredittsjekk av sine kunder. En konsekvens av å ha en betalingsanmerkning kan være at du får avslag på din søknad. Selskapene ønsker rett og slett ikke å ha deg som kunde.

Hva betyr refinansiering?

Å refinansiere vil i korte trekk si at du tar opp et nytt lån for å betale ned lån og kreditter du allerede har. Det kan være lurt dersom du sitter med flere dyre smålån eller kreditter med høy rente. Målet vil da være å samle alt dette i et lån med lavere rente totalt, noe som også vil gi deg større oversikt.

Kan jeg refinansiere dersom jeg har betalingsanmerkning?

Det er ikke til å legge skjul på at en betalingsanmerkning i mange tilfeller vil føre til at du får avslag på en lånesøknad. Men alt håp er ikke ute. Det finnes flere selskaper som tilbyr lån til tross for betalingsanmerkningen.

Størst sjanse har du om du eier en bolig banken eller lånegiveren kan ta pant i. Da stiller du hus eller hytte som sikkerhet for lånet, og risikoen for utlåner minskes. Dette forutsetter at ikke eiendommen allerede er fullt belånt, altså at eiendommen er verdt mer enn det gjeldende lånet.

Dersom du ikke selv eier bolig eller fritidsbolig, finnes det en mulighet for å stille en annen persons eiendom som sikkerhet. Denne personen stiller da som medlånetaker til refinansieringen eller altså det nye lånet ditt.
Den siste muligheten du har er å ta opp et forbrukslån. Et forbrukslån er et lån hvor det ikke stilles krav om sikkerhet i fast eiendom. Her vil renten være høyere enn ved et boliglån. Dersom du har betalingsanmerkning vil også sjansen for et forbrukslån være mindre, men det kan finnes muligheter. Du må bare lete og sjekke alle långivere.

Kravet vil uansett være at du da låner penger for å betale kravet som har ført til anmerkningen. På denne måten får du betalingsanmerkningen slettet, og du kan refinansiere på vanlig måte igjen.

Les også: Dette sparer du på refinansiering av kredittkort.